Afschaffing attest 6% btw

Attest 6 procent btw

Als aannemer ben je onderworpen aan een attesteringsplicht bij renovatiewerken aan het verlaagde BTW-tarief van 6%.

Vanaf 2022 kan je een standaardverklaring op je facturen opnemen ter vervanging van dit attest. Er is een overgangsperiode waarbij je de oude manier met het aparte attest nog kan gebruiken tot en met 30 juni 2022. Vanaf 1 juli 2022 wordt dit definitief afgeschaft.

Hierbij de standaardverklaring die je vanaf heden op de facturen kan vermelden, waarbij je het verlaagde BTW-tarief van 6% toepast:

Btw-tarief: Bij gebrek aan schriftelijke betwisting binnen een termijn van één maand vanaf de ontvangst van de factuur, wordt de klant geacht te erkennen dat (1) de werken worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming heeft plaatsgevonden in een kalenderjaar dat ten minste tien jaar voorafgaat aan de datum van de eerste factuur met betrekking tot die werken, (2) de woning, na uitvoering van die werken, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt en (3) de werken worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker. Wanneer minstens één van die voorwaarden niet is voldaan, zal het normale btw-tarief van 21% van toepassing zijn en is de afnemer ten aanzien van die voorwaarden aansprakelijk voor de betaling van de verschuldigde belasting, interesten en geldboeten.

Deze nieuwe regeling legt de verantwoordelijkheid voor de correcte toepassing van het verlaagde tarief volledig bij de afnemer.

Neem contact met ons op voor meer informatie.

Geplaatst in BTW, Fiscaal nieuwsTags: